גירושין ועניני משפחה

גירושין וענייני משפחה


הגעתם לפרשת דרכים בו אחד מכם או שניכם החלטתם שמערכת היחסים הגיעה לסיומה והגיעה העת להתגרש ואתם שואלים את עצמכם. כיצד לפעול ? למי לפנות ? האם להתגרש או לנסות שלום בית ואיך זה יכול להשפיע עליי ? כיצד אוכל להגן על זכויותיי ?
גירושין היא חוויה קשה לבני הזוג, הילדים והסביבה הקרובה, אולם חשוב לזכור כי גירושין בדרך הנכונה תאפשר לכם לפתוח בחיים חדשים ובצמיחה במקום מפלה מתמשכת.

הטיפים למתגרשים מאת עו"ד רביב חיים 

בדוק עם עצמך והגדר מה רצונך להשיג 
הגדר לעצמך את הנושאים החשובים לך להשיג בתום תהליך הגירושין, כדוגמת משמורת על הילדים, האם לנסות שלום בית תחילה, האם אתה מעוניין להגן על מהלכים עסקיים, האם יש הסכם ממון והאם ניתן לתקוף אותו, האם יש רכוש שאתה אמור לקבל בירושה/בונוס/מניות וכדומה. בהגדרות רצונותיך, חשוב להתייעץ עם עו"ד מומחה לגירושין.

בדיקת מצבך המשפטי
לשם קביעת אסטרטגיה משפטית להשגת רצונותיך בהליך הגירושין, יש להבין במקרה האישי שלך מה ניתן להשיג וכיצד, במה להתמקד, כיצד לפעול, כיצד לשמור על הרכוש, כיצד ליצור מציאות עסקית נוחה במקרים בהם קיימים עסקים וכדומה. בתהליך זה הכרחי ייעוץ משפטי מעו"ד מומחה לגירושין. 

שמור על חשאיות
כלל ברזל בהליך גירושין. הצורך הרגשי לשתף את הסביבה הינו טבעי בהליך גירושין מתוך מחשבה שיוקל הכאב, אולם יש להימנע מכך ולא לחשוף את כוונותינו ופעולותינו לסביבה הקרובה ובמיוחד אם טרם פנינו לייעוץ משפטי אצל עו"ד מומחה לגירושין.
החשאיות הכרחית כדי למנוע מהמידע על הצעדים המשפטיים המתוכננים להגיע במכוון או שלא במכוון לבן/בת הזוג, אשר תוכל בקלות לסכל אותם ולהשיג יתרון משפטי בנוסף לגורם ההפתעה. תופתע לדעת כמה מהר המידע דולף החוצה.
נפוצים בקרב המתגרשים אמצעי הקלטה והאזנה בסלולר, במחשב, בבית, באביזרים וכדומה, כדי להשיג ראיות משפטיות והודאות בעניינים שונים כמו רכוש/בגידה/אלימות ועוד. 

הקדם את בן/בת הזוג בהגשת תביעה 
להקדים את בן/בת הזוג בפניה לערכאה משפטית יש חשיבות מכרעת ב"מרוץ הסמכויות" הקיים בין בית הדין הרבני לבין ביהמ"ש לענייני משפחה, כי אז תזכה לקבוע את הערכאה המשפטית בה תתנהל התביעה בהליך הגירושין.
מכאן שיש חשיבות להתייעץ עם עו"ד מומחה לגירושין, שכן לא תמיד נכונה הטענה כי לגבר תמיד עדיף לתבוע בביה"ד הרבני ולאישה תמיד עדיף לתבוע בביהמ"ש לענייני משפחה.

אסוף ראיות וחומר נוסף
מסמכים חשובים נוטים להיעלם מיד כשבן/בת הזוג חושד שמתחיל הליך גירושין, ולכן יש לאסוף כל מסמך חשוב המעיד על רכוש, חסכונות, כספים, זכויות מלפני הנישואין, אלימות, בגידה. מסמכים אלה יסייעו ויהוו חלק מהראיות בהליך המשפטי.

מנע אפשרות להגדלת חוב/משיכת בחשבון המשותף
בחוב המשותף בחשבון הבנק המשותף יישאו לרוב שני בני הזוג בחלקים שווים. לעתים בן/בת הזוג מעוניין להשיג יתרון פסול על ידי משיכת כספים לעצמו או אף לשם הצגת רמת חיים גבוה יותר במטרה לקבל מזונות גבוהים יותר בערכאה המשפטית. במקרים אלה, ניתן לפנות לסניף הבנק ולתת הוראה כי כל משיכה חריגה או חיוב יבוצע רק בהסכמת שני בעלי החשבון. בכך למנוע מבן/בת הזוג להגדיל את החוב בחשבון המשותף.

אל תערב את הילדים
הימנע מלערב את הילדים בנושא הגירושין. גם בלי לערבם ישירות, הילדים חווים טלטלה מספקת והעצמתה עלולה להכביד עליהם יתר על המידה. לעתים תקבלו עצות ממכרים בעלי ניסיון אישי, אך חשוב לזכור כי ניסיונם לא מתאים בהכרח למקרה האישי שלכם ועשוי לפגוע באסטרטגיה המשפטית שלכם.

הימנע מאלימות
אלימות מצד בן/בת הזוג עשויה לגרור להרחקת בן/בת הזוג ולהשלכות נוספות. במקרה של תלונות שווא, הקלטת השיחות עם בן/בת הזוג יכולה להוכיח את חפותך. לעתים תקבלו עצות ממכרים בעלי ניסיון אישי, אך חשוב לזכור כי ניסיונם אינו מתאים בהכרח למקרה האישי שלכם ועשוי לפגוע באסטרטגיה המשפטית שלכם.

ערוך צוואה
החיים מזמנים לפעמים חוויות לא צפויות. עם החלטתך להתגרש, ערוך צוואה וקבע בה מי יירש את רכושך על פי רצונך.

חלוקת רכוש בין בני זוג


בישראל שתי שיטות לחלוקת רכוש בין בני זוג לפי מועד הנישואין.

חזקת השיתוף
בני זוג שנישאו לפני ה- 1.1.1974 חלה על בני הזוג הלכת השיתוף, הקובעת כי כל מה שנרכש במהלך הנישואין ללא קשר לרישום שייך לשני בני הזוג עקב המאמץ המשותף. מדובר בשיתוף קנייני מיידי בכל זכות ונכס פרטי ועסקי הנמצאים בבעלות בני הזוג ובן הזוג יכול לדרוש את חלקו בכל עת.

רכוש הרשום על שם בן זוג אחר - רישום הבעלות בנכסים על שם בן זוג אחד לא שוללת את בעלותו של בן הזוג השני ונבחנת הבעלות המהותית ולא הרישומית. אולם, למניעת הברחת נכסים ומכירתם על ידי בן הזוג הרשום, ניתן לבקש צווי עיקול ו/או צווי מניעה כסעדים זמניים.

הכללת נכסים והגדרתם כנכסים משותפים- נכס הרשום על שם אחד מבני הזוג שקיבל בירושה או שרכש לבדו לפני הנישואין, פיצויים בגין נזקי גוף שקיבל אחד מבני הזוג, קצבת נכות ועוד, יכולים להיחשב כנכס משותף אם ביהמ"ש קובע כי היתה כוונת שיתוף לגבי הנכס. 

פירוק שיתוף בדירת המגורים - כל אחד מבני הזוג יכול לתבוע פירוק שיתוף בדירת המגורים בכל עת וללא קשר לאיזון כלל הרכוש. ביהמ"ש / ביה"ד רשאי עפ"י חוק המקרקעין לעכב ביצוע פירוק שיתוף עד להסדר מגורים חלופי לבן הזוג המחזיק בילדים, ויכול ביהמ"ש לקבוע מדור חלופי זמני בהתאם לשיקול דעתו.

חוק יחסי ממון
בני זוג שנישאו לאחר ה- 1.1.74 יחולו עליהם ההסדרים הקבועים בחוק יחסי ממון, אשר קובעים כי כל רכוש שנצבר מיום הנישואין ועד ל"מועד הקרע" שייך לשני הצדדים בחלקים שווים. זאת כאשר לא חתמו בני הזוג על הסכם ממון טרם נישואיהם או בזמן נישואיהם, אשר קובע הסדר שונה. 

חריג לחלוקה שווה בין בני הזוג על פי חוק יחסי ממון, הוא הרכוש שמקורו לפני הנישואין כגון: גמלה המשולמת כתוצאה מנזקי גוף, רכוש שהתקבל במתנה או בירושה, - השייך לבן הזוג אשר קיבל או הביא, אלא אם הוסכם אחרת. לאחרונה מסתמן שינו בפסיקה באשר לחריג זה.
בשונה מחזקת השיתוף בה כל אחד מבני הזוג יכול לדרוש את חלקו בכל עת, יכול כל בן זוג שנישאו לאחר 1.1.1974 (מועד חקיקת חוק יחסי ממון) לדרוש את חלקו רק במקרים של פקיעת הנישואין עקב גירושין (קבלת הגט) או מוות, או אם חלפה שנה מיום שהוגשה תביעת גירושין או תביעה בענייני רכוש, או אם קיים קרע בין בני הזוג או שהם חיים בנפרד אף אם הם חיים תחת קורת גג אחת בתקופה מצטברת של 9 חודשים מתוך שנה. 

Share by: