ירושות וצוואות

ירושות וצוואות


 אנו מייצגים לקוחות בכל הנושאים הקשורים להורשה, תכנון עיזבון וניסוח צוואות, הגשת בקשות לצו ירושה ולצו קיום צוואה 
וכן בהסכמים והסדרים בין יורשים.

כמו כן, אנו מייצגים צדדים בסכסוכי ירושה, בבקשות לפסילת צוואה ע"י הגשת התנגדות לקיום צוואה, לרשם הירושות. 
  
רכשנו מומחיות ייחודית בהסכמי הורשה של עסקים בבעלות משפחתית. אנו מייעצים למשפחות השוקלות כיצד לבצע מעבר דורי 
וכיצד להתמודד עם ההשלכות העסקיות הכספיות והמעשיות השונות של חילופי הדורות בעסק המשפחתי. פיתחנו ושיכללנו תהליך 
שנועד לאפשר ביצוע שינויים ביעילות אלה ולהבטיח מעבר יעיל של העסק המשפחתי עבור הדורות הבאים.


חשיבותה של עריכת צוואה

ירושה – צוואה ועיזבון
חוק הירושה התשכ"ה – 1965, הינו חוק המסדיר את כל ענייני הירושה, כלומר את הצוואה שאדם יכול להותיר אחריו בעת פטירתו ובמידה ואין צוואה בת תוקף, מיהם יורשיו של הנפטר על פי דין. החוק מסדיר בנוסף, מי פסול לרשת אדם אחר, מהם סוגי הצוואות, מהן צורתן האפשרית, תוקף הצוואה, צוואות בלתי חוקיות, הגדרות בנושא צו ירושה, עיזבונות, ניהול עיזבון ע"י מנהל עיזבון ומי יכול לשמש כמנהל עיזבון ועוד.

ירושה על פי דין
בעת פטירתו של אדם ייתכן מצב בו הותיר אחריו צוואה בת תוקף לאדם או למספר אנשים, לגוף, לישות משפטית. במקרה זה נקראת הירושה "ירושה על פי צוואה" אשר מכתיבה את חלוקת הירושה על פי הרשום בצוואה.

באם לא הותיר הנפטר אחריו צוואה או שנקבע כי הצוואה אינה בת תוקף, הירושה נקראת "ירושה על פי דין" והירושה מתחלקת על פי החוק בין קרובי משפחה של הנפטר על פי מעגלי קירבה הקרויים "פרנטלות" באופן שלהלן:
 
אם לא היה למוריש (הנפטר) בן זוג בעת פטירתו יורשים אותו ילדיו ויכולים להיכלל בירושה גם קרובי משפחה שטרם נולדו אם מועד לידתם חל בתוך 300 ימים ממועד הפטירה. החלוקה ביניהם היא בחלקים שווים, ובמידה ומי מהם נפטר, יורשים את חלקו צאצאיו.
במידה ואין למוריש ילדים ו/או צאצאי ילדים, יורשים אותו הוריו וצאצאיהם. 
אם אין למוריש אף הורים וצאצאיהם, יורשים אותו הורי הוריו וצאצאיהם.
ואחרת המדינה יורשת בהיעדר כל אלה.

באם למוריש (הנפטר) היה בן/בת זוג בפטירתו בן/בת הזוג זכאי לקבל את המיטלטלין ואת המכונית השייכים למשק הבית המשותף. מיתר העיזבון בן הזוג נוטל חלק משתנה על פי דרגת הקרבה המשפחתית של היורשים האחרים. אם למוריש יש ילדים, צאצאי ילדים או הורים, בן/בת הזוג יורש מחצית מיתר העיזבון, אם אין למוריש ילדים, צאצאי ילדים או הורים אך יש לו אחים, צאצאי אחים או הורי הורים, יורש בן/בת הזוג 2/3 מיתר העיזבון למעט אם היו בני הזוג נשואים למעלה מ-3 שנים יורש בן הזוג את חלקו של המוריש בדירת מגוריהם.

תשומת לב לכך כי המגיע לאישה ע"פ דיני האישות, כולל כתובה, ינוכה מהעיזבון. לאלמנה יש אפשרות לבחור האם היא מעדיפה את כתובתה או את חלקה בעיזבון.

סוגי צוואות
צוואה בכתב יד הינה צוואה שהמצווה (המוריש) כותב ולכן על הצוואה להיות כתובה כולה אך ורק בכתב ידו של המצווה ועליה לשקף את רצון המצווה לעשות ברכושו לאחר מותו. על הצוואה לכלול: תאריך כתיבתה, חתימת המצווה, שאם לא כן, ייחשב הדבר לפגם צורני בצוואה והיא תועבר לביקורת בית המשפט, ובמידה ותקום התנגדות לקיומה של הצוואה, יתהפכו נטלי ההוכחה. צוואה בכתב יד מתאימה לרוב לצוואות פשוטות ובמקרים בהם לא קיים רכוש רב בעיזבון.

צוואה בפני רשות - צוואה המוגשת או נאמרת בעל פה בפני רשות (שופט, רשם בית המשפט, רשם לענייני ירושה, נוטריון, חבר בית דין דתי). עם הגשתה תוקרא הצוואה על ידי הרשות והמצווה יצהיר שהצוואה נקראה. ההגשה כרוכה בתשלום אגרה סמלי.
 
צוואה בפני עדים - צוואה בכתב הנושאת: תאריך כתיבתה, חתימת המצווה, חתימת שני עדים אשר נערכה בפניהם ובפניהם הצהיר המצווה שזו צוואתו. על העדים להיות כשירים. במקרה בו חסרה בצוואה חתימת המצווה ו/או אחד מהעדים או שניהם, הדבר ייחשב לפגם צורני והצוואה תועבר לביקורת בית המשפט, כך שבמקרה ויתנגדו לקיומה יתהפכו נטלי ההוכחה. צוואה זו מתאימה למקרים מעט מורכבים או למקרים בהם קיים רכוש לא מועט בעיזבון.

צוואה בעל פה - צוואה הנאמרת בעל פה על ידי מצווה הנמצא במצב "שכיב מרע", דהיינו, אדם אשר ברגע בו אמר את צוואתו, מאמין כי הוא הולך לעולמו ואכן כך היו פני הדברים. במידה והמצווה ציווה בעל פה פנים אל פנים או באמצעות הטלפון לשני עדים כשירים יחד או לחוד, על דברי המצווה להירשם בציון היום והנסיבות ועל העדים להפקיד זיכרון דברים זה אצל הרשם לענייני ירושה. ראוי להדגיש כי אין רלוונטיות לשאלה האם הצוואה הייתה יכולה להיעשות בדרך אחרת אם לאו. עוד ראוי לציין כי סוג זה של צוואה היא היחידה אותה הרשם לענייני ירושה אינו יכול לאשר, אלא רק בית המשפט.

צוואה הדדית – צוואה אשר על תוכנה הסכימו שני בני הזוג וההוראות הכלולות בה הן הדדיות, דהיינו, הסכמת ביני הזוג מותנית אחת בשניה. צוואה זו עוגנה בתיקון לחוק הירושה משנת 2005 בסעיף 8א' הקובע כי צוואה הדדית היא צוואה אותה עורכים בני הזוג, כאשר החוק מאפשר עריכה במסמך אחד או בשני מסמכים ובין אם היורש הוא אחד מבני הזוג או צד שלישי.
החוק קובע כי מי שערך צוואה יכול לחזור בו בכל עת וכל הוראה השוללת או מגבילה את זכותו של המצווה לחזור בו באופן חלקי או מלא, בטלה. בצוואה הדדית בשל רעיון ההדדיות, קובע החוק כי אם לא קבעו בני הזוג מה יהיה מצב הדברים במידה ומי מהם חוזר בו או מבקש לבטל את הצוואה ההדדית,החוק יקבע עבורם כיצד לעשות כן.
קיימת בעייתיות במיוחד כאשר אחד מבני הזוג חוזר בו, אם בטרם מועד פטירת בן הזוג אחר ואם לאחר פטירתו. ובמקרים רבים נדרשת התערבות בתי המשפט.


התנגדות לצוואה


 כיצד ניתן לתקוף צוואה
התנגדות לקיום צוואה תוגש לרשם לענייני ירושה במחוז אליו הוגשה גם הבקשה לצו קיום צוואה והבקשה תועבר לבית המשפט המוסמך לדון בעניין.
ישנם עילות משפטיות שונות אשר ניתן לתקוף צוואה באמצעותן, כאשר הנפוצות שבהם הן טענה כי המצווה לא ידע להבחין בטיב הצוואה, טענה כי המצווה היה תחת השפעה בלתי הוגנת או לחץ כשנכתבה הצוואה, טענה כי חלה טעות יסודית בשיקולי המצווה, טענה כי ביצוע הצוואה הינו בלתי מוסרי או חוקי, טענה כי לא התקיימו הוראות הדין הנדרשות על מנת לקיים צוואה, טענה כי הזוכה היה מעורב מעורבות פסולה בעריכת הצוואה, טענה כי הצוואה נערכה בתחבולה, ועוד נסיבות אשר על המתנגד להוכיח על מנת לתקוף את הצוואה. למעט אם נפל בצוואה פגם צורני שאז נטל ההוכחה מתהפך.

פעולות הכנה לקראת התנגדות לצוואה
במקרים רבים בהם יורש קופח במסגרת צוואה של קרובו, מגלה לאחר פטירת קרובו כי לא ראה את מה שיכל היה לראות ולמנוע את הקיפוח עוד בחייו של המצווה.

כאשר נוכח אדם לדעת, כי נעשים עוד בחייו של המצווה פעולות, אשר עשויות לפגוע בו ובזכותו לרשת – כדאי מאוד לבחון את המצב ולעיתים קרובות ניתן לפעול עוד בחייו כדי להגדיל את הסיכוי לביטול צוואה שיותיר המצווה לאחר פטירתו.

פעולות אלה כוללות איסוף ראיות, ביצוע הקלטות, איסוף חומרים רפואיים ואף עריכת חוות דעת בדבר מצבו של המצווה, אשר יכולות להשפיע רבות על גורל ההתנגדות לאחר פטירתו.
ניתן לשקול הליך אפוטרופסות אשר יכול להציף בכח את המציאות הסובבת את המנוח ולהוות תשתית אובייקטיבית שתאפשר את ניהול ההתנגדות לאחר פטירתו.
אף לאחר פטירה, חשוב מאוד לפעול מיד כאשר נודע דבר הצוואה ודבר העובדה כי תוכנה פוגע או מקפח.
בפועל, ידוע כי פעולות בשלב מוקדם הן המועילות ביותר ובמיוחד כאשר הזוכה לא ארגן את כלל המידע ומשמעותו והצלבת מידע בין העדים למציאת סתירות בגרסאותיהם והשפעת הממצאים על היפוך הנטלים התורם אסטרטגית בתיק.

משרדנו מתמחה בעריכת צוואות הגשת בקשות למתן צווי קיום צוואה ו/או למתן צו לירושה עפ"י דין וכן להגשת התנגדויות לקיום צוואה.

Share by: